Tips

wij geven u graag advies over kleur- en materiaalgebruiken

OPTISCH KADEREN VAN RUIMTES, MET TAPIJT

Weidse, open ruimtes: dát is moderne architectuur. Verschillende leefruimtes – de zithoek, eethoek en keuken – worden daarom vaak niet meer door muren, maar door de inrichting van elkaar afgescheiden. Een vloerkleed is hiervoor uitermate geschikt. Met een vloerkleed kun je optisch kaderen, terwijl de ruimtelijkheid blijft. Door tapijt kamerbreed te leggen wordt juist de lengte en/of breedte van het interieur benadrukt. Bovendien is het mogelijk om verschillende dessins met elkaar te combineren. Zo kun je een zithoek optisch kaderen door een tapijt met een andere kleur of structuur kamerbreed te leggen.

plattegrondjes

COMFORT IN DE SLAAPKAMER

In een slaapkamer draait alles om comfort. Een kwalitatief hoogwaardig matras, stevig hoofdkussen en warm dekbed zijn essentieel voor een goede nachtrust. Maar een goede sfeer is echter ook belangrijk. Met mooi beddengoed, dekens, gordijnen en tapijt breng je warmte en verzachting in de slaapkamer.

Tapijt benadrukt het gevoel van comfort. Laat het kamerbreed leggen, voor een optimaal effect. Stem de kleur af op de ruimte: donkere tinten doen een ruimte kleiner en knusser lijken, lichte tinten geven een ruimtelijk effect. Dit geldt ook voor de dikte van het tapijt. Een dik tapijt met een hoge pool geeft een gevoel van luxe en knusheid en is geschikt voor ruimtes met een hoger plafond. Kies bij een lager plafond voor een vlakker tapijt met een lage pool, om de ruimtelijkheid te waarborgen. Zo creëer je een stijlvolle, comfortabele slaapkamer, waar jij je helemaal thuis voelt.

BASIS VOOR MODERN INTERIEUR

Moderne architectuur is vaak ruimtelijk en groots, met lichte ruimtes, hoge plafonds en raampartijen. Beton, staal en glas zijn vaakgebruikte, ‘harde’ basismaterialen. Een vloerkleed zorgt echter voor verzachting. Bovendien kan het zorgen voor kleur in het interieur en een verbetering van de akoestiek. Een op maat gemaakt vloerkleed op een gladde vloer zorgt voor een comfortabele sfeer, terwijl de ruimtelijkheid van het interieur behouden blijft.

COLOUR BLOCKING

Haak in op de colour blocking trend en durf te kiezen voor grote kleurvlakken in je interieur! Combineer voor de juiste look felle trendkleuren met naturel kleuren, zoals grafiet, zand of beige. Laat bijvoorbeeld de eethoek eruit springen door een licht houten tafel op een groen tapijt te zetten. Plaats er eetkamerstoelen omheen, waarvan de helft een uitgesproken kleur heeft. Combineer een crèmekleurige bank met okergeel tapijt en poefs en bijzettafels in verschillende kleuren.

Durf een wand in een aantal kleurvlakken te schilderen of behangen. Laat de muur matchen óf contrasteren met het tapijt op de vloer. Parade biedt – naast kamerbreed tapijt – bovendien vloerkleden op maat. Laat twee of drie kleden op maat maken, in verschillende kleuren en afmetingen: een groot geel kleed voor de zithoek, een medium kleed voor de eethoek en een blauwe loper tussen beiden. Comfortabel én knallen met kleur!

TAPIJT ALS ROOMDIVIDER

Vloerbedekking is uitermate geschikt om verschillende ruimtes optisch te kaderen. Combineer verschillende tapijtstructuren of -kleuren met elkaar om aparte vlakken te creëren. Laat het zitgedeelte van jouw woonkamer eruit springen, door op die plek een hoogpolig tapijt te combineren met een luxe, vlakke velours. Je creëert de illusie van een weelderig kleed. Of denk aan een op maat gemaakt vloerkleed op een gladde vloer, om de ruimtelijkheid van het interieur te behouden én toch een comfortabele luxe sfeer te creëren.

RUIMTELIJK EFFECT MET TAPIJT

Speel met de kleur van jouw tapijt om een ruimtelijk effect te creëren. Donkere tinten maken een ruimte knus en klein, lichte tinten zorgen voor ruimte en openheid. Licht speelt hierin een belangrijke rol. Een kamer op het noorden, waar sprake is van koel natuurlijk licht, heeft behoefte aan warme kleuren in de inrichting. Koele tapijtkleuren zoals grijs, blauw of groen werken beter in een ruimte met natuurlijk licht op het zuiden of westen.

Kijk ook naar de dikte van jouw tapijt. Een dik tapijt met een hoge pool geeft een gevoel van luxe en weelderigheid aan een ruimte. Geschikt dus voor interieurs met een wat hoger plafond. Is het plafond lager, kies dan voor een vlakker tapijt met een lage pool.

Dessins kunnen ook helpen om ruimtelijkheid of juist geborgenheid te realiseren. Hoe je het ook hebben wilt: kamerbreed tapijt van Parade – op 4 of 5 meter verkrijgbaar – komt de ruimtelijkheid van jouw interieur ten goede. Zodat je in alle rust van de ruimte kan genieten!

SFEER = KLEUR!

Kleur heeft direct effect op onze stemming. Blauw kalmeert en zorgt voor een rustige sfeer, geschikt dus voor de slaapkamer. Geel is sprankelend, helder en vrolijk; met name voor de kinderkamer een goede kleur! Rood is temperamentvol, energiek, krachtig en laat het hart sneller kloppen.

Toch is de kleur minder geschikt voor de slaapkamer, omdat we daar vooral tot rust willen komen. Kies rood voor de keuken of woonkamer. Oranje is een mix van geel en rood: vrolijk, warm, vriendelijk en inspirerend voor onze creativiteit. Goed voor bijvoorbeeld de werkplek in huis!

WEG GELUIDSSTRESS!

Galmen jouw voetstappen door het huis als je over de vloer loopt? Dan bieden de tapijten van Parade een oplossing! De wollen tapijten van Parade zijn warm, veerkrachtig en werken isolerend. In combinatie met het geluidsdempende Parade Ondertapijt, hebben jouw buren voortaan nooit meer geluidsstress als jij door jouw huis loopt. En de akoestiek in jouw eigen woning gaat er eveneens op vooruit! De tapijten van Parade zijn erg fijn in de hal of op de trap, als je in een stadsappartement woont of in een huis met hoge ruimtes.

Belangrijk bij de toepassing van isolerend tapijt is dat het aansluit bij de stijl van het interieur. Het ideale interieur weet esthetiek te combineren met functionaliteit, ook bij isolerend tapijt. Kies voor een kleur die aansluit bij het interieur: overeenstemmend of juist contrasterend.  

Voor een eigentijds klassiek interieur is een wijnrood tapijt prachtig: over de gehele breedte gelegd of als loper in de hal of op de trap, voor dat weelderige luxe effect! Kies voor een zandtint in een interieur met veel wit en (licht) hout, voor stoere landelijke sfeer of comfortabele beach house look!!

VLOERKLEED

De tapijtcollecties van Parade lenen zich uitstekend voor verwerking tot een mooi vloerkleed op maat, dat precies past in het interieur.

Lees hier meer over vloerkleden